24 Nisan 2009

Civil 3D 2010: Plandaki Nesneleri Profil ve Kesit Görünümlerinde Görüntüleme

AutoCAD Civil 3D 2010’da, plan görünümündeki AutoCAD veya Civil 3D nesnelerini, profil veya kesit görünümlerinde görüntüleyebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz nesneler AutoCAD noktaları, bloklar, MView bloklar, 3D solid nesneleri, 3D polyline’lar, AutoCAD Civil 3D COGO noktaları, feature line’lar ve survey figure nesneleridir. Ayrıca, nesnelerin kilometre ve kot bilgilerini de yazdırabilirsiniz.

Bu şekilde ağaçları ve elektrik direklerini, sanat yapılarını, binaları veya iki güzergahın kesiştiği noktayı profil ve kesit görünümlerine ekleyebilirsiniz. Nesne ile ilgili yapılan değişiklikler profil ve kesit görünümlerine otomatik olarak yansır. Ayrıca 3D polyline ve feature line’lara, profil görünümünde, grip noktalarından müdahale edebilir ve kotlarını düzenleyebilirsiniz.

Bu örnekte, COGO noktaları profil görünümüne eklemeyi göreceğiz.

Not: Nesnenin kotunu, profil görünümüne ekleme işleminden önce tanımlamayı unutmayın. Eğer nesnenin kotu 0 olarak kalırsa, profil veya kesit görünümü 0 kotunu içermek için dikey olarak uzar.



Noktaları çizimde seçtikten sonra "Home" tab’inde "Profile & Section View" paneline gidin. "Profile View" kısmında "Project Objects To Profile View" komutunu çalıştırın.



Nesnelerin ekleneceği profil görünümünü seçmeniz istenir. Profil görünümünü tıklayın. “Project Objects To Profile View” başlıklı diyalog kutusu gelecektir.



“Elevation Options” başlıklı sütunda, “Use Object” seçeneği profil görünümü için nesnenin kot bilgisini kullanır. Diğer seçeneklere göz atalım.



"Manual" ile nesnenin kotunu kendiniz belirleyebilirsiniz. "Surface" ile seçili arazi modelinin kotu kullanılır. "Profile" ile seçili profilin kotu kullanılır.

Belirleyeceğiniz seçeneğin listedeki noktaların tamamı için kullanılmasını isterseniz, set all kısmını tıklayın.

Listede seçili olan satıra ait nesneyi planda highlight olarak görebilirsiniz.

Sağ alttaki “Pick objects” butonu ile profil görünümüne eklemek üzere başka nesneler seçebilirsiniz.

OK dediğinizde noktalar profil görünümüne etiketleriyle birlikte eklenecektir.



Planda noktalardan herhangi birini kaydırdığınızda, değişiklik profil görünümüne otomatik olarak yansıyacaktır.

Profil View Properties diyalog kutusunun Projections tab’inde, profil görünümüne eklenmiş nesnelerin bilgisini görebilir ve düzenleme yapabilirsiniz.




AutoCAD Civil 3D 2010 Çıktı!



Yeni Özellikler

Uygulama Menüsü
Yeni kullanıcı arayüzü, gereksinim duyduğunuz araçlara ve komutlara çok daha hızlı ulaşmanızı sağlıyor. İstediğiniz komut için menüler arasında gezinmeden işinize daha iyi odaklanabileceksiniz.

Ekranınızın sol üst köşesinde yeni bir uygulama menüsü bulacaksınız. Bu menü en çok kullandığınız komutların listesine ve en son kullanılan dosyalara kolayca ulaşmanızı sağlayacak.

Diğer Autodesk ürünlerini de kullanıyorsanız, uygulama menülerinin uyumlu olduğunu göreceksiniz. Artık programlar arası geçiş ve kullanım çok daha kolay.



Komut Şeritleri
Uygulama penceresinin üst kısmında yer alan menü ve araç çubuklarının yerini komut şeritleri aldı. Yeni kullanım şekli ile kullanıcılar istedikleri komutlara çok daha kolay ve hızlı ulaşabilecekler.

Şeritlerin içerikleri –nesne yaratma, etiketleme, düzenleme gibi- iş akışınıza uygun şekilde tasarlandı. Her şerit bir seri sekme içeriyor ve her sekme iş akışınızın o bölümü ile ilgili araçları içeriyor. Kısacası iş akışınızın hangi aşamasındaysanız o aşama ile ilgili komutlara kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Sürükle – bırak ile komut şeritleri ve sekmelerinde deşiklik yapabilir, kendi çalışma biçiminize göre tasarlayabilirsiniz.

Komut şeritleri ve sekmelerin ikonları çok dikkatlice tasarlandı, bu yeni tasarımla çalışırken görsel bir dil kullanıyor olacaksınız.



Hızlı Ulaşım Araç Çubuğu
Hızlı ulaşım araç çubuğu artık daha fazla işlev içeriyor ve Microsoft Windows uygulamaları ile uyumlu olacak bir şekilde tasarlandı. Sağ tuş menüsü, araç çubuklarından araçları kaldırabileceğiniz, araçlar arasına ayıraçlar yerleştirebileceğiniz ve Hızlı Ulaşım Araç Çubuğunu şeritlerin üstünde veya altında görüntüleyebilmenizi sağlayan yeni seçenekler içeriyor.

Kavşak Modelleme
AutoCAD Civil 3D 2010 yazılımı tipik kavşaklar için tasarımı kolaylaştıran bir sihirbaz içeriyor, artık kavşak modelleme karmaşık bir işlem olmaktan çıkıyor.

Yeni işlev 2 boyutta banket dönüşleri, yol genişlemeleri gibi işlemler için dinamik kavşak işlevleri içeriyor. Buna ek olarak kavşak tasarımının gereklerini destekleyebilmek için güzergah, profil ve koridor işlevlerinde de geliştirmeler yapıldı. Yeni işlev kavşakların 3 boyutlu dinamik modellerinin yaratılmasını da sağlıyor.







Entegre Yağmur Suyu Analizi
Daha önceki sürümde dışarıdan çalışan yağmur suyu hidroliği ve hidrolojisi eklentileri AutoCAD Civil 3D yazılımına entegre edildi.

Yağmur Suyu Şebekesi Hidrolik Akımı Eklentisi, kolay kullanımlı, yağmursuyu şebeke tasarımı ve analiz paketidir.

Hidrolik Akım Hidrograf Eklentisi, taşkın analizleri ve biriktirme havuzu tasarımı için kapsamlı bir çözüm sunuyor.

Hidrolik Akım Eklentisi, menfez, kanal, giriş yapısı, hidroloji ve savaklar için hidroloji ve hidrolik problemlerini çözmede güçlü bir hesaplama ortamı sunuyor.



Metrajlar
Yeni gelen metraj işlevleri ile malzeme miktarlarını koridor modellerinden alabilir veya malzeme tiplerini lightpost’lara, peyzaj işlerine vs tanımlayabilirsiniz. Raporlar üretebilir veya teklif vermek için kullanılmaya hazır dokümanlar hazırlamak amacıyla yazılımın içinde mevcut maliyet listelerinden yararlanabilirsiniz. Metraj hazırlama araçları sayesinde tasarım sürecinin daha başlangıcında proje maliyetleri hakkında iyi kararlar alabilmeniz mümkün hale gelir.





Revit Tabanlı Ürünlerle Beraber Çalışma
Yeni sürümle gelen yapı kabuklarının Autodesk® Revit® Architecture yazılımından AutoCAD Civil 3D’ye gönderilmesi sayesinde inşaat mühendisleri altyapı hizmetleri bağlantı noktaları, çatı alanları, bina girişleri gibi bilgileri doğrudan mimarlardan alabilir.

Benzer şekilde, ulaşım tasarımı mühendisleri de profil, güzergâh ve yüzeyler gibi bilgileri doğrudan inşaat mühendislerine göndererek köprülerini kutu menfezlerin ve Autodesk® Revit® Structure 2010 yazılımındaki diğer ulaştırma yapılarının yerleştirilmesine yardımcı olabilir.




Google Earth’den Renkli Raster Görüntülerin Import Edilmesi

Google Earth’den import ettiğiniz raster görüntülerin, siyah beyaz yerine, renkli olmasını istiyorsanız;

İlk olarak, raster görünütüyü ve arazi modelini her zaman yaptığınız gibi Civil 3D’ye import edin. Raster görüntü siyah beyaz gelecektir.



Google Earth’e tekrar dönün. Kesinlikle pan ve zoom yapmadan Dosya menüsünde Kaydet-Görüntüyü Kaydet seçeneğini çalıştırın ve raster görüntüyü bilgisayarınıza kaydedin.



Tekrar Civil 3D’ye dönün. Import etmiş olduğunuz raster görüntüyü tıklayıp sağ tuşta gelen Image-External References komutunu çalıştırın. Gelen diyalog kutusunda, raster görüntünün ismini seçip, alt kısımda Found At satırında kaydetmiş olduğunuz renkli raster görüntüyü bulup seçin.



Ekranda renkli raster görüntüyü görmek için regen, zoom veya pan yapın. Raster görüntünüz aşağıdaki gibi renkli gözükecektir.