25 Kasım 2009

Seminer: Sürdürülebilir Tasarımda BIM'in Gücü



Yapı Sektörü profesyonelleri, Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte bir araya geldi ve Sürdürülebilir Tasarım’da BIM (Yapı Bilgi Sistemi) teknolojisinin kullanımı hakkında bilgi aldı.

17 Aralık 2009 tarihinde, Yapı Endüstri Merkezi'nde, Autodesk ve Türkiye Dağıtıcısı SAYISAL GRAFİK tarafından organize edilen ve tüm gün süren etkinlikte, yapı projelerinde koordineli, tutarlı, hesaplanabilir bilginin üretilmesini, saklanmasını ve yeniden kullanılmasını sağlayan BIM (Yapı Bilgi Sistemi) teknolojisi, sürdürülebilir tasarımdaki yeri ve bu teknolojiyle üretilmiş projelerden örnekler sunuldu.

Basın bülteni için tıklayın...


Kullanıcı Sorusu: COGO Noktayı AutoCAD Noktasına Nasıl Dönüştürebilirim?

Civil 3D’de COGO noktaları AutoCAD noktalarına dönüştürmek için aşağıdaki aşamaları izleyebilirsiniz:

COGO noktaların nokta stilini TR AutoCAD Noktası stili yapın.



Komut satırında DDPTYPE yazıp Enter tuşuna basın ve gelen Point Style penceresinde nokta sembolünün (.) seçili olduğunu kontrol edin.



COGO noktaları EXPLODE komutu ile birkaç kez (AutoCAD'in Point nesnesine dönüşünceye kadar) patlatın. Bu şekilde COGO noktalar AutoCAD noktalarına dönüşecektir.




5 Kasım 2009

AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack" ile Sürüş Simulasyonu

AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack"in Drive Tool özelliği ile yatay güzergah, feature line veya 3D polyline boyunca 3 boyutlu model için sürüş simülasyonu yapabilirsiniz.

Toolspace'in Toolbox sekmesindeki Subscription Extension Manager > Visibility Check > Drive komutunu çift-klikleyerek çalıştırdığınızda, bir yatay güzergah ve bir profil seçmeniz istenir (Yatay güzergah yerine feature line veya 3D polyline da seçebilirsiniz).



Seçimleri yaptıktan sonra, mevcut bakış Drive modu bakışa dönüşür ve Ribbon'da Drive sekmesi görüntülenir.



Drive sekmesi Play, Pause, Reverse gibi komutları içerir. Sürüş simülasyonun hızını, bakış noktasını, bakış stilini ve hedef nesneyi istenildiği gibi değiştirilebilir.



Eye Height seçeneği Eye Offset seçeneği ile birlikte bakış noktasını kontrol eder. Yolun yüzeyi ile bakış noktası arasındaki yüksekliği belirler. Yol yüzeyi ise seçilen profil, feature line veya 3D polyline'nın yüksekliği ile belirlenir. Eye Offset orta hatta olan offset mesafeyi belirler.

Show Eye Path seçeneği Drive komutu sırasında bakış hattının görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.



Play\Pause ve station butonlarıyla simülasyon hareketi konrol edilir. Go To ile belirli bir kilometre seçilebilir.

Speed seçeneği Drive modu sırasındaki hareket hızını belirler.
Visual Styles ile Drive modu sırasındaki bakış stili belirlenir.
Loop seçeneği oynat modunun sürekli devam etmesi için kullanılır.
Reverse seçeneği yol boyunca ters yöndeki bakışı görüntüler.



Target seçenekleri, Eye seçeneklerine benzer şekilde, bakılan nokta (hedef) için ayar yapmayı sağlar.



Drive sekmesindeki Close butonu ile Drive modu sonlandırıldığında, bakış tekrar normal bakışa döner.


3 Kasım 2009

AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack" ile GIS Verisinden Arazi Modeli Oluşturabilirsiniz

AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack"in Create Surface from GIS Data özelliği ile GIS verisinden arazi modeli oluşturabilirsiniz.

AutoCAD Civil 3D'yi kullanarak direkt bir GIS veri kaynağı sistemine bağlanabilir, eğriler ve noktalar gibi GIS verilerini ara bir veri veya dosya dönüşümü kullanmaksızın getirebilirsiniz.

GIS verilerini getirme ve Civil 3D arazi modeli oluşturmak için Toolspace'in Toolbox sekmesindeki Subscription Extension Manager > Surface kısmına gidin. Create Surface from GIS Data üzerinde çift-klikleyin.



Import GIS Data Wizard isimli sihirbaz gelir.



Sihirbazın Object Options sayfasında yeni arazi modeli için standart özellikleri belirleyin.

Connect to Data sayfasında, veri kaynağının tipini ve GIS veritabanı bağlantı parametrelerini belirleyin. Veri kaynağı tipi olarak,

SHP dosyası seçerseniz, tek veya birden fazla shape dosyası belirleyin.

ArcSDE- veya Oracle-tabanlı veri kaynakları seçerseniz, yolunu ve kullanıcı login bilgilerini belirleyin.



Schema and Coordinates sayfasında, GIS şemasını belirleyin.

İsteğe bağlı olarak, GIS özellik sınıfı için koordinat sistemi tanımlayabilirsiniz. Burada tanımlanan koordinat sistemi aktif Civil 3D çiziminin koordinat sisteminden farklı olabilir.



Geospatial Query sayfasında Define Area of Interest By seçeneği ile sorgulama için sınır tipini belirleyin. Polygon, fence veya circle seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

Çizimde sınır için nesne seçebilir veya manuel olarak sorgulama alanını belirleyebilirsiniz.



Data Mapping sayfasında, sorgulama sonuçları görüntülenir.



İlgili atamaları yapıp Finish butonu ile komutu sonlandırın. Nesneler Civil 3D çizimine eklenir ve arazi modeli görüntülenir.




AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack" ile Gelen Özelliklerin Çoğuna Toolspace'in Toolbox Sekmesinden Ulaşabilirsiniz

AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack" ile gelen özelliklerin çoğuna Toolspace'in Toolbox Sekmesindeki Subscription Extension Manager kısmından ulaşabilirsiniz.





AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack" ile Noktalara Zoom Yapabilirsiniz

AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack"in "Zoom to Point" özelliği ile bir veya daha fazla noktaya zoom yapabilirsiniz.

Komutu komut satırında ZTP yazıp Enter tuşuna basarak veya başka bir komut çalışırken 'ZTP yazarak transparan komut olarak çalıştırabilirsiniz. Nokta numarasına, belirli bir nokta aralığına veya nokta ismine göre zoom yapabilirsiniz.

Tek bir noktaya zoom yapmak için komut satırında ZTP yazıp Enter tuşuna basın ve nokta numarasını veya nokta ismini girin.

Birden fazla noktaya zoom yapmak için komut satırında ZTP yazıp Enter tuşuna basın ve nokta numaralarını virgüllerle ayırarak girin. Örneğin 5,10,13.

Belirli bir nokta aralığına zoom yapmak için komut satırında ZTP yazıp Enter tuşuna basın ve nokta aralığını kısa çizgi kullanarak girin. Örneğin 5-13 girdiğinizde 5,6,7,8,9,10,11,12 ve 13 numaralı noktalara zoom yapılır.

Başka bir komutun içindeyken noktaya zoom yapmak için komut satırında 'ZTP yazıp Enter tuşuna basın ve nokta numarasını, nokta aralığını veya nokta ismini girin.



AutoCAD Civil 3D 2010 "Subscription Advantage Pack" ile Dever Değerlerini CSV veya XML Dosyalardan Getirmek Mümkün

AutoCAD Civil 3D 2010 Subscription Advantage Pack ile dever değerlerini mevcut bir CSV veya XML dosyasından getirebilirsiniz.



Not: Dosyada yer alan sütunlar Alignment Properties diyalog kutusunun Superelevation sekmesinde yer alan tablo sütunlarına karşılık gelmelidir.

Değerleri getirmeden önce Alignment Properties diyalog kutusunun Design Criteria sekmesinde uygun tasarım hızlarını tanımlamış olmalısınız.



Dosyadan dever değerlerini getirdikten sonra tablodaki istediğiniz hücrede tıklayarak değişiklik yapabilirsiniz. İhtiyaca bağlı olarak, Add A Transition Station butonu ile yeni geçiş kilometreleri ekleyebilir, Delete Transition Station butonu ile mevcut geçiş kilometrelerini silebilirsiniz.