31 Mart 2010

Civil 3D 2011 – 64-bit Desteği

64-bit desteği sayesinde Civil 3D 2011 önceki versiyonlara göre daha güçlü ve daha hızlı! Böylelikle 32-bit üzerindeki 4 GB limiti ortadan kalkıyor ve daha büyük projelerle çalışma olanağı sağlanıyor.

Civil 3D 2011 sistem gereksinimlerini görmek için tıklayın...


29 Mart 2010

Civil 3D 2011 - Yeni Nokta Özellikleri

Kullanılabilir Nokta Numaralarını Listeleme
Yeni gelen List Available Point Numbers komutu çizimde kullanılabilir nokta numaralarını listeler. Böylelikle kullanılmış nokta numaraları hakkında bilgi de vermiş olur.



List Available Point Numbers komutuna çizimde herhangi bir COGO nokta seçili iken ribbonda açılan içerik sekmesinin COGO Point Tools panelinden ulaşabilirsiniz.



Nokta Gruplarının Görünüm Sırasını Belirleme
Point Groups diyalog kutusundaki Move to Top ve Move to Bottom butonlarını kullanarak görünüm sırasını kontrol edebilirsiniz.




Civil 3D 2011 - Yeni Arazi Modeli Özellikleri

Bounded Volumes ile İstenilen Kot Değerine Göre Hacim Farkı
Önceki versiyonlarda, arazi modeli ve kapalı bir nesne ile tanımlanmış alan arasındaki hacim farkı sadece sıfır kotuna göre hesaplanır. Artık sıfır yerine kullanmak istediğiniz kot değerini girebilirsiniz.



Bounded Volumes komutuna Ribbon: Analyze sekmesi > Volumes & Materials paneli > Volumes altından ulaşabilirsiniz.



Create Cropped Surface Komutu
Create Cropped Surface komutu mevcut arazi modeli üzerinde kapalı polyline ile belirlenen alanı için kopya oluşturmayı sağlar. Bu sayede yeni bir arazi modeli elde edilir.



Mevcut arazi modelinde yapılan değişiklikler Create Cropped Surface ile oluşturulan modellere otomatik olarak yansır.



Create Cropped Surface komutuna çizimde arazi modeli seçili iken ribbonda açılan içerik sekmesinin Surface Tools panelinden ulaşabilirsiniz.



Create Cropped Surface ile ilgili Autodesk’in hazırladığı videoyu izlemek için tıklayın...


Civil 3D 2011 - Yeni Dever Özellikleri

Calculate/Edit Superelevation Komutu
Yatay güzergah özellikleri diyalog kutusunda yer alan Superelevation sekmesinin yerine gelen Calculate/Edit Superelevation komutu sihirbaz ve editör şeklinde çalışır.



Calculate Superelevation sihirbazı yatay güzergahın tüm kurbları veya belirlenen kurbları arasında dolaştırır. Dever hesaplamaları yapıldıktan sonra güzergahtaki her kurbun detaylarını ve dever durumunu gösteren Superelevation Curve Manager görüntülenir. Superelevation Curve Manager gerçek dever bilgisini göstermez, sadece hesaplamalar için kullanılan kriterleri gösterir. Seçilen kurp çizimde highlight olur.



Superelevation Tabular Editor
Superelevation Tabular Editor dever hesaplamaları yapıldıktan sonra değerlerin düzenlenmesi ve kritik kilometrelerin eklenip çıkarılması için liste şeklinde bir arayüz sunar.



Superelevation View Komutu
Yeni Superelevation View komutu yatay güzergahın kurbları boyunca dever hesabını grafik olarak görüntüleyen dever görünümleri oluşturmanızı sağlar. Grafik üzerinden grip noktalarını kullanarak düzenleme yapabilirsiniz.



Profil Görünümlerinde Dever Bantları
Yeni gelen seçenekler dever bandı yüksekliğini ve düşey abartma katsayısını kontrol etmeyi sağlar.



Yeni dever özellikleri ile ilgili Autodesk’in hazırladığı videoyu izlemek için tıklayın...


Civil 3D 2011 - Yeni Koridor Özellikleri

Koridor Düzenleme Araçları
Mevcut koridor düzenleme komutlarının yanı sıra yeni koridor düzenleme komutlarına artık ribbondaki Corridor sekmesinden ulaşabilirsiniz. Komutlara Corridor Properties diyalog kutusundan ulaşmak yine mümkün.

Corridor sekmesine eklenen yeni paneller şunlar: Modify Corridor, Modify Region, Modify Corridor Section ve Analyze.

Panellerde yer alan komutlara bakacak olursak;



Edit Targets ile seçilen region’ın hedeflerine ulaşabilir, Copy Region ile mevcut bir region’ı kopyalayabilir, Edit Frequency ile koridorun seçilen region’ı için sıklık ayarını değiştirebilir, Add Region ile koridora yeni bir region ekleyebilir, Match Parameters ile bir region’ın özelliklerini bir başkasınınki ile eşleştirebilir, Merge Regions ile iki veya daha fazla region'ı tek bir region haline dönüştürebilirsiniz.

Prospector’dan Baseline Seçimi
Corridor Properties diyalog kutusunun yanı sıra Prospector’da Corridors > Koridor isminin altından da o koridorla ilişkilendirilmiş baseline’lara ulaşabilirsiniz.



Offset Hedeflere Otomatik Olarak Koridor Kilometreleri Ekleme
Yeni gelen Offset Target Geometry Points ayarı sayesinde offset hedeflerin (feature line, alignment veya polyline) tüm geometri noktaları koridor tanımına otomatik olarak eklenir.



Yeni koridor özellikleri ile ilgili Autodesk’in hazırladığı videoyu izlemek için tıklayın...


Civil 3D 2011 Çıktı



Autodesk'in Civil 3D 2011 sayfasına ulaşmak için tıklayın...

Sayısal Grafik'in Civil 3D 2011 sayfasına ulaşmak için tıklayın...