21 Ocak 2010

Eğim Değerinin Girilmesi ile İlgili İpuçları

Civil 3D’de tip kesit parçası veya tesviye kriteri için eğim değeri yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar ve pratik ipuçları aşağıdadır;

Yatay:düşey olarak girilen eğim oranı için düşey değer mutlaka 1 olmalıdır (Örneğin 2:1). 3:2’lik bir eğim oranı söz konusu olduğunda eğim oranı 1.5:1 şeklinde girilmelidir. Benzer şekilde 1:3’lik eğim oranı 0.33:1 olarak girilmelidir. Yazılım düşey değer 1 girilmediğinde maalesef uyarmıyor, yatay:düşey amaçlı girilen 1:4 gibi bir değeri 4:1 şeklinde düşey 1 olacak şekilde değiştirip yazıyor.

Eğim oranı girilirken yatay:düşey yerine sadece yatay değeri yazıp Enter tuşuna basmanız yeterlidir, düşey değer direkt 1 olarak girilmiş sayılır.

Eğim oranını yatay:düşey olarak girebileceğiniz gibi yüzde işaretini kullanarak yüzde şeklinde de girebilirsiniz. Örneğin 1:1 yerine 100% yazmanız uygundur. Yazılım, yüzde şeklinde girilen değeri otomatik olarak karşılık gelen yatay:düşey değerine çevirir.



Aynı şekilde yüzde olarak girilen eğim oranı için de yatay:düşey olarak giriş yapabilirsiniz. Yazılım, yatay:düşey olarak girilen değeri otomatik olarak karşılık gelen yüzde değerine çevirir.

Bazı tip kesit parametreleri için %0 değeri girdiğinizde yazılım uyarı hatası vermekte. %0 yerine Horizontal yazabilirsiniz.




Hiç yorum yok: