11 Şubat 2009

Koşullu Tip Kesit Parçası "Conditional Subassembly"

Bu başlık altında, koridor tasarımı için oluşturulan tip kesitte, kazı veya dolgu durumuna göre farklı tip kesit parçaları uygulamayı sağlayan ConditionalCutorFill isimli tip kesit parçası ile ilgili bilgiler yer alıyor. Bir tip kesit ConditionalCutorFill içeriyorsa, AutoCAD Civil 3D, tip kesitin kilometre, mesafe ve kot pozisyonunu analiz eder, kazıda mı dolguda mı olduğuna karar verir ve ilgili tip kesitleri uygular. ConditionalCutorFill sayesinde koridorda oluşturulan bölge ve sağlamanız gereken tip kesit parçalarının sayısı azalır.

ConditionalCutorFill kendine bağlanmış olan tip kesit parçalarının uygulamalarını kontrol eder. Aşağıdaki örnekte, üç koşul tanımlanmıştır. Banketten sonra hangi tip kesit parçalarının uygulanacağı, ilgili kilometrede tanımlı üç koşuldan hangisi ile karşılaşıldığına bağlıdır. Eğer kilometredeki koşul...

A: kazı ise, belirlenen parametrelerle hendeği ve arazi buluşmasını uygula.

B: 3 metreden küçük dolgu ise, belirlenen eğimle arazi ile buluş.

C: 3 metreden büyük dolgu ise, korkuluk ekle, banketi genişlet ve sonra belirlenen eğimle arazi ile buluş.



Bir tip kesit için birçok seviyede koşul tanımlanabilir. Örneği aşağıdaki gibi genişletmek mümkün. Eğer kilometredeki koşul...

A1: kazı ise, belirlenen parametrelerle palyeli arazi buluşmasını uygula.

A2: dolgu ise, patika ekle ve sonra belirlenen eğimle arazi ile buluş.



ConditionalCutorFill’in parametrelerine göz atalım:



"Side" parametresi ile parçanın tip kesitin solunda mı sağında mı yer alacağı belirlenir.

"Layout Width" parametresi tip kesit parçasını simgeleyen çizginin uzunluğunu belirler. Koridor modeli üzerinde bir etkisi yoktur.

"Layout Grade" parametresi tip kesit parçasını simgeleyen çizginin açısını belirler. Koridor modeli üzerinde bir etkisi yoktur.

"Type" parametresi ile tip kesit parçasının kazı mı yoksa dolgu için mi kullanılacağı belirlenir.

"Minimum distance" parametresi ile bu ConditionalCutorFill’e bağlı olan tip kesit uygulamalarını yapmak için gereken minimum kazı veya dolgu yüksekliği belirlenir.

"Maximum distance" parametresi ile bu ConditionalCutorFill’e bağlı olan tip kesit uygulamalarını yapmak için gereken maximum kazı veya dolgu yüksekliği belirlenir.



1 yorum:

Lansurvey dedi ki...

Songül hanım merhaba
benzer bir sonu ile karşı karşıyayım

-pal ye şev oluşumları hakkında

yarma şev yüksekliği 10 mt sonra pal ye şev pal ye olarak devam ederken arazi ile birleşecek son şevin 10 mt yerine 15 mt ye kadar araziye uzatmasını kısa şevler yerine son oluşan şevin araziyle buluşarak maliyeti düşürmek istiyorum 15 mt yi geçiyor ise pal ye uygulamasına devam etsin.
üst şevleri koşulla nasıl özerkleştirebilirim veya ne yapmam gerektiği hakkında
yardımlarınızı rica ediyorum.

saygılarımla
survey tech.
halilibrahim_keklik@hotmail.com