24 Nisan 2009

Civil 3D 2010: Plandaki Nesneleri Profil ve Kesit Görünümlerinde Görüntüleme

AutoCAD Civil 3D 2010’da, plan görünümündeki AutoCAD veya Civil 3D nesnelerini, profil veya kesit görünümlerinde görüntüleyebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz nesneler AutoCAD noktaları, bloklar, MView bloklar, 3D solid nesneleri, 3D polyline’lar, AutoCAD Civil 3D COGO noktaları, feature line’lar ve survey figure nesneleridir. Ayrıca, nesnelerin kilometre ve kot bilgilerini de yazdırabilirsiniz.

Bu şekilde ağaçları ve elektrik direklerini, sanat yapılarını, binaları veya iki güzergahın kesiştiği noktayı profil ve kesit görünümlerine ekleyebilirsiniz. Nesne ile ilgili yapılan değişiklikler profil ve kesit görünümlerine otomatik olarak yansır. Ayrıca 3D polyline ve feature line’lara, profil görünümünde, grip noktalarından müdahale edebilir ve kotlarını düzenleyebilirsiniz.

Bu örnekte, COGO noktaları profil görünümüne eklemeyi göreceğiz.

Not: Nesnenin kotunu, profil görünümüne ekleme işleminden önce tanımlamayı unutmayın. Eğer nesnenin kotu 0 olarak kalırsa, profil veya kesit görünümü 0 kotunu içermek için dikey olarak uzar.



Noktaları çizimde seçtikten sonra "Home" tab’inde "Profile & Section View" paneline gidin. "Profile View" kısmında "Project Objects To Profile View" komutunu çalıştırın.



Nesnelerin ekleneceği profil görünümünü seçmeniz istenir. Profil görünümünü tıklayın. “Project Objects To Profile View” başlıklı diyalog kutusu gelecektir.



“Elevation Options” başlıklı sütunda, “Use Object” seçeneği profil görünümü için nesnenin kot bilgisini kullanır. Diğer seçeneklere göz atalım.



"Manual" ile nesnenin kotunu kendiniz belirleyebilirsiniz. "Surface" ile seçili arazi modelinin kotu kullanılır. "Profile" ile seçili profilin kotu kullanılır.

Belirleyeceğiniz seçeneğin listedeki noktaların tamamı için kullanılmasını isterseniz, set all kısmını tıklayın.

Listede seçili olan satıra ait nesneyi planda highlight olarak görebilirsiniz.

Sağ alttaki “Pick objects” butonu ile profil görünümüne eklemek üzere başka nesneler seçebilirsiniz.

OK dediğinizde noktalar profil görünümüne etiketleriyle birlikte eklenecektir.



Planda noktalardan herhangi birini kaydırdığınızda, değişiklik profil görünümüne otomatik olarak yansıyacaktır.

Profil View Properties diyalog kutusunun Projections tab’inde, profil görünümüne eklenmiş nesnelerin bilgisini görebilir ve düzenleme yapabilirsiniz.




Hiç yorum yok: