26 Şubat 2009

Güzergahın Başlangıç Kilometresini Belirleme

Güzergahın başlangıç kilometresini belirlemek için güzergahı seçip sağ tuştan "Alignment Properties" komutunu çalıştırın.



"Station Control" sekmesine geçin ve "Pick reference point" butonunu tıklayın.



Gelen uyarı mesajı devam ettiğiniz takdirde tüm kilometre eşitliklerinin, tasarım hızlarının kaldırılacağını ve bunun diğer nesne ve bilgileri etkileyebileceğini belirtir. OK deyip devam edin.



Ekranda güzergahın yeni başlangıç noktasını nesne kenetlemelerinden "Endpoint" ile tıklayın. Diyalog kutusu tekrar gelecektir.



"Station" kısmında ekranda tıkladığınız noktanın kilometre değerini belirleyip OK ile komutu sonlandırın.




13 Şubat 2009

Başlangıç Kilometresinden Önce Güzergah Parçası Ekleme

AutoCAD Civil 3D’de, mevcut güzergahın başlangıcına yeni bir tanjant eklemek için güzergahı seçip sağ tuştan "Edit Alignment Geometry" komutunu çalıştırın. "Alignment Layout Tools" başlıklı yerleşim araçları gelecektir.



Tanjant ekleme seçeneklerinden "Fixed Line (Two points)" seçeneğini seçin. Başlangıç noktası (start point) olarak kesinlikle güzergahın eski başlangıç noktasını tıklamayın. Bu şekilde yaparsanız km’ler tanımlanamaz. Başlangıç noktası olarak güzergahın yeni başlangıç noktasını tıklayın.



Tanjant’ın diğer noktası için güzergahın eski başlangıç noktasını nesne kenetlemelerinden "Endpoint" ile tıklayın.



Enter’a basarak komutu sonlandırdığınızda yeni tanjant eklenecek ve etiketler tamamlanacaktır.




11 Şubat 2009

Koşullu Tip Kesit Parçası "Conditional Subassembly"

Bu başlık altında, koridor tasarımı için oluşturulan tip kesitte, kazı veya dolgu durumuna göre farklı tip kesit parçaları uygulamayı sağlayan ConditionalCutorFill isimli tip kesit parçası ile ilgili bilgiler yer alıyor. Bir tip kesit ConditionalCutorFill içeriyorsa, AutoCAD Civil 3D, tip kesitin kilometre, mesafe ve kot pozisyonunu analiz eder, kazıda mı dolguda mı olduğuna karar verir ve ilgili tip kesitleri uygular. ConditionalCutorFill sayesinde koridorda oluşturulan bölge ve sağlamanız gereken tip kesit parçalarının sayısı azalır.

ConditionalCutorFill kendine bağlanmış olan tip kesit parçalarının uygulamalarını kontrol eder. Aşağıdaki örnekte, üç koşul tanımlanmıştır. Banketten sonra hangi tip kesit parçalarının uygulanacağı, ilgili kilometrede tanımlı üç koşuldan hangisi ile karşılaşıldığına bağlıdır. Eğer kilometredeki koşul...

A: kazı ise, belirlenen parametrelerle hendeği ve arazi buluşmasını uygula.

B: 3 metreden küçük dolgu ise, belirlenen eğimle arazi ile buluş.

C: 3 metreden büyük dolgu ise, korkuluk ekle, banketi genişlet ve sonra belirlenen eğimle arazi ile buluş.



Bir tip kesit için birçok seviyede koşul tanımlanabilir. Örneği aşağıdaki gibi genişletmek mümkün. Eğer kilometredeki koşul...

A1: kazı ise, belirlenen parametrelerle palyeli arazi buluşmasını uygula.

A2: dolgu ise, patika ekle ve sonra belirlenen eğimle arazi ile buluş.



ConditionalCutorFill’in parametrelerine göz atalım:



"Side" parametresi ile parçanın tip kesitin solunda mı sağında mı yer alacağı belirlenir.

"Layout Width" parametresi tip kesit parçasını simgeleyen çizginin uzunluğunu belirler. Koridor modeli üzerinde bir etkisi yoktur.

"Layout Grade" parametresi tip kesit parçasını simgeleyen çizginin açısını belirler. Koridor modeli üzerinde bir etkisi yoktur.

"Type" parametresi ile tip kesit parçasının kazı mı yoksa dolgu için mi kullanılacağı belirlenir.

"Minimum distance" parametresi ile bu ConditionalCutorFill’e bağlı olan tip kesit uygulamalarını yapmak için gereken minimum kazı veya dolgu yüksekliği belirlenir.

"Maximum distance" parametresi ile bu ConditionalCutorFill’e bağlı olan tip kesit uygulamalarını yapmak için gereken maximum kazı veya dolgu yüksekliği belirlenir.



9 Şubat 2009

AutoCAD Civil 3D Eğitim Notları



AutoCAD Civil 3D Eğitim Notları'nı Prota Bilgisayar'da verilen Civil 3D Eğitimleri'ne katılanlara veriyoruz. Civil 3D Eğitimleri ile ilgili bilgi almak isterseniz, songul.bilge@prota.com.tr adresine mail atabilirsiniz.

KONU BAŞLIKLARI
1- AutoCAD Civil 3D Arayüzü
2- Çizim Ayarları ve Şablon Dosya Kullanma
3- Noktalar
4- Arazi Modelleri
5- Yatay Güzergahlar
6- Arazi ve Kırmızı Hat Profilleri
7- Tip Kesitler ve Koridorlar
8- Enkesitler ve Metrajlar
9- Plan Profil Paftaları
10- Parseller
11- Tesviye ve Hacimler
12- Borular
13- Veri Paylaşımı ve Yönetimi