14 Şubat 2017

AutoCAD Civil 3D'de Koordinat Sistemi Tanımlama

AutoCAD Civil 3D'de yer alan Map 3D işlevlerini kullanarak yeni bir koordinat sistemi tanımlayabilirsiniz. Altta "ITRF96 Zone 27 Datum 3" sistemini tanımlamak için gerekli adımlar yer alıyor. Bu örnek diğer sistemleri tanımlamanızda referans olacaktır.

1- Civil 3D'de Planning and Analysis arayüzünü aktif hale getirin ve Map Setup sekmesinin Coordinate System panelindeki Create Coordinate System Definition komutunu çalıştırın.

Not: Arayüz değişikliği yapmadan bu komutu çalıştırmak için komut satırında MAPCSCREATE yazıp Enter tuşuna basabilirsiniz.








2- Açılan Create Coordinate System penceresinde Start with a coordinate system seçeneğini seçip sağ alt kısımda yer alan Next butonuna basın.










3- Create a new coordinate system altında Projected seçeneği seçili iken Next butonuna basın.








4- Kod bilgisi olarak ITRF96_27_3 ismini girin. Alttaki Description ve Source kısmında da açıklama bilgisini ITRF96_27_3 olarak girin.














Available categories kısmında listelenen seçenekler arasından Turkey seçeneğini bulun ve Add butonuna basın. Sonra hemen alt tarafındaki Reference To kısmında Non-geodetic seçeneğini seçin.



Select butonuna basın ve açılan Coordinate System Library penceresinde Search satırına grs yazın. Listeden GRS1980 seçeneğini seçin ve alt kısımdaki Select butonuna basın.















Next butonuna basarak bir sonraki aşamaya geçin.

5- Projection kısmında Transverse Mercator seçeneğini seçin. Central meridian değerini 27 olarak, False Easting değerini 500000 olarak girin ve Next butonuna basın.













6- Minimum longitude değerini 25.25 olaraki Maximum longitude değerini 28.75 olarak, Maximum latitude değerini ise 90 olarak girin. Next butonuna basın.



7- Girmiş olduğunuz bilgileri gözden geçirdikten sonra Finish butonuna basın.

















Planning and Analysis arayüzüne geçiş yapmış iseniz Create Coordinate System Definition komutunu sonlandırdıktan sonra tekrar Civil 3D arayüzüne geçiş yapabilirsiniz.







Çizim ayarlarında Zone olarak Turkey seçeneğini seçtiğiniz zaman tanımladığınız yeni koordinat sistemi listede gözükecektir.















Bu dokümanı hazırlamamda katkıda bulunan Sayın Gökhan Ergül'e teşekkür ederim...

Hiç yorum yok: