16 Mart 2009

Civil 3D İçin Birkaç Öneri

1. Mutlaka şablon dosya ile çizime başlayın. Türkiye için hazırladığımız “_TR Civil 3D_2009.dwt” isimli şablonu veya Civil 3D’nin metrik şablonlarından “_AutoCAD Civil 3D (Metric) NCS Extended” isimli şablonu kullanabilirsiniz.

2. Noktalarla çalışıyorsanız, noktaları, COGO noktalar olarak Civil 3D’ye import etmek yerine, arazi modelini direkt nokta dosyasından oluşturun. Bu şekilde daha hızlı çalışırsınız. Noktaları görüntülemeniz gerekiyorsa, bir sonraki bölüme göz atın.

3. Arazi modelini oluşturduktan sonra çizimi kaydedin. Yeni bir çizime başlayın ve arazi modelini “data shortcut” olarak getirin. Bu şekilde aktif çizimin boyutu oldukça düşecektir. “Data shortcut”lar tıpkı XREF’lerle çalışmak gibidir.

4. Altlık çizimi XREF olarak getirin. Bu şekilde çizimin boyutu düşecektir.

5. Enkesitleri ana model çiziminden ayrı bir çizimde oluşturun. Kesitleri oluşturmak için yeni bir çizime başlayın ve ana güzergahı “data shortcut” olarak, modelin olduğu çizimi de XREF olarak getirin. Bunun için “Civil 3D’de Kesitleri Ayrı Bir Çizimde Oluşturma” başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz. Bu şekilde hem kesitleriniz için farklı bir ölçek kullanabilirsiniz, hem de dinamik çalışmaya devam edersiniz.

6. Civil 3D nesnelerini sizi bilgilendirecek şekilde mantıklı isimler vererek isimlendirin.

7. Basit arazi modeli stilleri kullanın. Bu genel hızı arttıracak ve daha temiz ve kolay bir çalışma ekranı sağlayacaktır.

8. Herşeyi tek bir koridora koymayın. Mantıklı parçalara bölmeye çalışın. Frequency, yani sıklık ayarı için büyük değerler kullanın. Sadece ihtiyaç duyduğunuzda değerleri düşürerek sıklığın artmasını sağlayın.


Hiç yorum yok: