12 Mart 2009

Civil 3D’de Kesitleri Ayrı Bir Çizimde Oluşturma

Civil 3D’de kesitleri ayrı bir çizimde oluşturabilir, böylelikle ana çizimin yavaşlamasını engelleyebilirsiniz. Civil 3D’nin dinamik özelliği yine korunacak, ana çizimde yapılan değişiklikler kesitlerin olduğu çizime otomatik olarak yansıyacaktır. Kesitlerin çizimini oluştururken, koridor çizimini getirmek için “xref”, ilgili alignment’ı getirmek için “data shortcut” kullanılır.

Öncelikle koridor tasarımını yapın ve koridordan arazi modelini elde edin. Sonraki aşamalar kısaca şöyle: Ana çizimde yatay güzergahın data shortcut’ını oluşturma, ana çizimi yeni bir çizime xref olarak getirme ve yatay güzergahın referansını oluşturma.

Ana çizimde yatay güzergahın data shortcut’ını oluşturmak için Toolspace’de Prospector tab’inde Active Drawing View yerine Master View’ı seçin.



Listede “Data Shortcuts” gözükecektir. Data Shortcuts üzerinde sağ tuş yapıp “Set Working Folder” deyin. Set Working Folder ile çalışma klasörü tanımlanır.



Default olarak önerilen C:\Civil 3D Projects klasörünü seçip OK deyin. Data Shortcuts üzerinde tekrar sağ tuş yapıp bu defa “New Data Shortcuts Folder” deyin. Civil 3D bu klasör altında çalışmakta olduğunuz proje ile ilgili data shortcut bilgilerini tutacak.



“New Data Shortcut Folder” başlıklı diyalog kutusunda “Name” kısmında projenizin ismini girin. Bu aynı zamanda klasörün ismi olacaktır. “Use Project Template” seçeneğini check’leyin. Bu şekilde oluşacak olan klasör yapısı için Civil 3D’nin _Sample Project isimli şablonunu kullanabilirsiniz. OK butonuna basın.



Data shortscut için gerekli çalışma klasörü ve data shortcut klasörünü tanımlamış oldunuz.



Şimdi çizimde yer alan yatay güzergahın data shortcut’ını oluşturalım. Bu şekilde yatay güzergahı diğer çizimlerde referans olarak kullanabileceğiz. Data Shortcuts üzerinde sağ tuş yapıp “Create Data Shortcuts” deyin.



“Create Data Shortcuts” başlıklı diyalog kutusunda Alignments kısmında güzergahınızın ismini check’leyin ve OK deyin.



Data Shortcuts-Alignments altında güzergahın ismi gözükecektir. Ana çizimi kapatın.



Ana çizimi kesitlerin yer alacağı çizime xref olarak getirmek için File-New komutunu çalıştırıp kullandığınız şablon dosya (DWT) ile yeni bir çizim açın. Ana çizimi bu çizime xref olarak getirin. Çizimi kaydedin.

Yatay güzergahın referansını oluşturmak için Data Shortcuts-Alignments altında güzergahın ismi üzerinde sağ tuş yapıp “Create Reference” deyin (Not: Çizimi kaydetmemişseniz, Create Reference seçeneği aktif değildir).



“Create Alignment Reference” başlıklı diyalog kutusunda yatay güzergaha isterseniz farklı bir isim verebilir, farklı güzergah ve etiket stili seçebilirsiniz. OK dediğinizde referans oluşacaktır.





Bu çizimde referans güzergahı kullanarak kesit çizgilerini geçirip kesitleri çizdirebilirsiniz.

Çizim açıkken ana çizimde herhangi bir değişiklik yapıp kaydettiğinizde, ekranın sağ altında uyarı balonları gelecektir. Xref için “Reload”, data shortcut için “Synchronize” seçeneklerini tıklayarak değişiklikleri uygulayabilirsiniz.



Çizim kapalı iken ana çizimde değişklik yapılırsa, çizimi açtığınızda değişiklikler yapılmış olarak gelecektir.


Hiç yorum yok: